Psihoterapie de grup
Multe dintre dificultățile de viață se manifestă în relaționarea interpersonală, de aceea psihoterapia de grup este potrivită celor care doresc să exerseze modele noi de interacțiune într-un grup sigur și confidențial. Recomand psihoterapia de grup persoanelor care se simt singure, izolate, cu dificultăți în stabilirea și menținerea unor relații apropiate cu ceilalți, care doresc să învețe mai mult despre sine și despre modul propriu de relaționare cu ceilalți. În cadrul unui grup psihoterapeutic, participanții primesc și oferă susținere și feedback, experimentează comportamente interpersonale noi, își îmbunătățesc abilitățile de comunicare, de exprimare onestă și directă a propriilor sentimente, dobândind o nouă înțelegere a propriei persoane.
Psihoterapia de grup se organizează, de obicei, în jurul unei teme, în jurul unui scop comun pentru participanții la terapie, cum ar fi înlăturarea unui simptom specific (anxietate, depresie, singurătate, doliu, adicție etc.), dobândirea unor abilități (de comunicare și relaționare), schimbarea personalității prin creștere și dezvoltare personală. Psihoterapia de grup creează un mediu coeziv, de încredere și siguranță, oferă timp și spațiu participanților pentru a interacționa liber unii cu alții iar apoi ”îi ajută să identifice și să înțeleagă ce nu merge în interacțiunile lor și, în cele din urmă, le oferă posibilitatea să modifice acele tipare neadaptative.” (Irvin D. Yalom).
Pentru a creea și păstra un mediu securizant în grup, care să faciliteze travaliul terapeutic, membrii grupului sunt îndrumați să își asume responsabilitatea confidențialității cu privire la ceilalți participanți și detaliile pe care le află despre aceștia. De aceea, de multe ori, intrarea într-un grup de psihoterapie este precedată de câteva ședințe de pregătire pentru fiecare participant în parte în care sunt menționate comportamentele așteptate din partea sa în cadrul grupului (ex. să ofere susținere, să pună întrebări, să împărtășească în manieră suportivă impresiile pe care le are despre un membru sau altul al grupului etc.), precum și condițiile, riscurile și beneficiile acestei metode psihoterapeutice.