Psihoterapie individuala

Psihoterapie individuală

     Poți alege să începi un program de psihoterapie individuală dacă îți propui să începi sau să continui un proces de autoanaliză profundă, de (re)descoperire a universului tău interior sub ghidajul unui specialist și dacă, pentru a face asta, ai nevoie de timp și spațiu doar pentru tine, ai nevoie ca atenția psihoterapeutului să se centreze doar asupra ta. Te invit să încerci psihoterapia individuală dacă îți propui să conștientizezi, să analizezi, să schimbi și să dezvolți, în ritmul tău, filtrele și lentilele prin care abordezi dificultățile cu care te confrunți zi de zi acasă, la serviciu sau în public, prin care iei decizii și pe care le folosești pentru a depăși situațiile de criză din viața ta. Îți recomand psihoterapia individuală dacă ai experimentat traume care se cer a fi prelucrate, elaborate, vindecate, dacă ai suferit o pierdere și ai nevoie să fii ascultat(ă), să înțelegi ce și cum s-a întâmplat, dacă ai comportamente, gânduri sau convingeri disfuncționale pe care vrei să le schimbi, dacă accesul tău la resursele familiale este limitat (nu ai persoane resursă sau ele nu pot să fie alături de tine, sunt la distanță etc.) și simți că ai nevoie de sprijin, de suport, de ajutor.

     Metoda psihoterapeutică pe care o folosesc în ședințele individuale este teoria sistemică, iar scopul lor general vizează facilitarea procesului tău de (re)descoperire, vindecare și creștere personală într-un mediu intim, sigur, de încredere și confortabil. Alianța terapeutică pe care o vom construi în timpul ședințelor va facilita exprimarea trăirilor tale emoționale, a gândurilor, valorilor și convingerilor care îți ghidează conduita, va scoate la iveală tiparele tale și modul în care acestea contribuie la menținerea problemelor cu care te confrunți. Vei constata că principalul instrument de analiză și intervenție este conversația, o conversație care nu se axează pe găsirea de scuze și vinovați, ci pe identificarea și dezvoltarea resurselor personale, pe analiza relațiilor tale intrapsihice și interpersonale ce pot fi utilizate, schimbate, dezvoltate pentru atingerea obiectivelor tale.

     Eficiența intervenției psihoterapeutice depinde de nivelul angajamentului tău în acest proces, de seriozitatea și încrederea pe care le investești pentru construirea alianței psihoterapeutice. De aceea, te îndemn să-ți exprimi cât mai sincer și deschis părerile, dezacordurile, temerile, convingerile tale în legătură cu ceea ce vom discuta în cabinet. Astfel, ne vom asigura că procesul psihoterapeutic este cât mai autentic, mai aproape de nevoile tale și mai eficient.